marți, 4 noiembrie 2014

Concediu la Zagreb

De fieacare data cand plec in concediu incerc sa gasesc destinatii mai putin cautate, speciale, care in mod normal nu ar fi pe lista celor mai cautate 10 vacante. Evident ca nu vorbesc de locuri neatinse de civilizatie (desi, uneori prin Grecia cam asa ceva caut) ci de orase (europene, in general) mai putin vizitate. De exemplu toamna aceasta am fost pentru cateva zile in Zagreb. 

Destinatia de toamna o stabilesc inca din perioada de primavara pentru ca vreau sa profit de cele mai bune oferte de bilete de avion si sa am suficient timp sa caut cazarea potrivita, dar si sa imi fac o lista cu toate locurile interesante pe care vreau sa le vad. Bilete de avion am gasit repede, apoi mi-am organizat cat de cat vacanta (evident ca las loc si pentru decizii de moment, pentru surprize sau schimbari de plan).

 Cum am ajuns am observat ca acest oras a pastrat multe dintre monumentele sale medievale. Porti fortificate, ziduri si turnuri - nimic nu s-a pierdut din puterea si splendoarea lor. Am comparat cu ceea ce am vazut pe internet, in urma cercetarilor mele. Capitala croata se caracterizeaza, de asemenea, prin cladiri religioase magnifice. Majoritatea s-au nascut in Evul Mediu, apoi au fost schimbate si transformate dupa capriciile istoriei. Daca trebuie sa aleg din toate acestea, cel mai mult mi-au placut si impresionat palatele si conacele care au un stil aparte de a concura in frumusete. 

Zagreb este deosebit de bogat in muzee. Daca va place sa descoperi bogatiile trecutului, nu trebuie sa ratati Muzeul de Arheologie si Etnografie care va va invita la o calatorie prin istoria Croatiei. Muzeul Municipal se ocupa in special de originile si evolutia Zagrebului.

Efectul capitalist asupra gradinitelor

Inainte de intrarea in capitalism lucrurileerau clare - statul se ocupa de copii mici si existau gradinite, gradinite si crese subventionate de stat, cu personal calificat, unde sa gaseau zeci, daca nu chiar sute de copii, copii ce se jucau, dormeau, cresteau impreuna.

Mai nou insa, odata cu intrarea in capitalism a Romaniei si odata cu desfiintarea vechilor gradinite a crescut nevoia oamenilor de a apela la gradinite private sau la bone, ceea ce nu este neaparat un lucruraudin punct de vedere economic, insa neindica foarte clar faptul ca a aparut o patura eitista, o pupulatie ce doreste sa isi creasca copii cu bone "de meserie".

Anumite puncte sunt pozitive, in timp ce altele sunt negative - au aparut chiar si servicii de nisa, cum sunt bonele filipineze - vedeti aici: bonadenota10.ro - care sunt cumva diferite de majoritatea bonelor.

Una peste alta... trebuie sa recunoastem ca lumea se schimba, la fel si noi si copii nostrii.